Günlük beslenmemize her dönem ekleyeceğimiz sebze ve meyvelerin antioksidan içeriği son derece yüksek olan besinlerle, bağışıklık sistemini güçlü tutabiliriz.
Sebze ve Meyve Seçimi Önemli
Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için yememiz gereken birçok besin bulunmaktadır. Domates bunların başında yer almaktadır.
Domatesin içinde bulunan likopenin, beta karotenden iki kat daha güçlü bir antioksidandır. besinlerin içeriğine bakıldığında en fazla domates, greyfurt ve karpuzda bulunduğunu söyledi. Yapılan son araştırmalara göre, domates ya da domates suyunu her gün tüketen erkeklerde, prostat kanseri görülme riski daha düşük bulunmuştur. Likopen prostat kanseri dışında akciğer, kolon ve meme kanserine karşı da koruyucu olmaktadır. Domates pişirilme ile birlikte de likopen oranını arttırmaktadır. Domates likopen haricinde glutatyon da içerir, bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirir. Domatesi mevsimi geçmeden en doğal hali ile söğüş olarak salatalarda ya da yemeklerinizde bolca tüketmenizin önemli bir etkisi olacaktır.
Brokoli ve diğer sülfür içeren; lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzeler, kanser ve kalp hastalıklarına karşı içerdikleri antioksidanlar sayesinde ciddi anlamda koruyucu içeriğe sahiptir. Bu sebzeler içerisinde bulundurduğu indol-3 karbinol denilen bileşen sayesinde yüksek antioksidan aktivite göstermektedirler. Östrojeni baskılayarak ise meme kanseri başta olmak üzere serviks kanseri ve yumurtalık kanserine karşı da yüksek oranda korurlar. Ayrıca brokolide yüksek miktarda karoten de vardır. Beta karoten kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir A vitamini türevidir. Günlük beslenme içerisinde ister çorbalarda isterseniz yemek veya salata olarak bu sebzelere yer vermeniz bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirecektir.
Diğer bir besin olan sarımsakta da ana nokta yüksek oranda sülfür bileşeni içermesidir. Bu bileşenler verdiği tat ve kokudan ziyade pek çok hastalık riskini yüksek oranda azalmaktadır. Aktioksidan içeriğe sahip diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi sarımsak, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. En önemli diğer husus da şudur ki; sarımsak doğal antibiyotiktir.
Ispanak içerdiği lutein sayesinde göz sağlığımızı ciddi bir şekilde korur, kataraktın gelişme riskini de azaltır. Ayrıca lutein Güneş ışıklarının retinaya verdiği zararı azaltmaktadır. Bu sayede serbest radikallerden korumaktadır. Ispanak yemeği dışında detoks ve salatalara, çiğ olarak eklenmesi gerekmektedir.
Yeşilçayın inme, kalp hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahip olması bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Antioksidan aktivitesinin yüksek olmasının yanı sıra kilo verme diyetlerinde de metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımı için önemli özelliklerden biridir.
Turuncu rengiyle öne çıkan havuç beta karoten deposudur. Yapılan bir çalışmaya göre betakaroten kanser riskini %30, artrit riskini %70 azalttığı saptanmıştır. 10 dk kadar pişirilen ya da haşlanmış havucun içerisinde antioksidan aktivite daha da artmaktadır. Sebze yemeklerine veya çorbalara havuç ilavesi yüksek antioksidan alımını artıracaktır.
Son olarak da tam tahıllar; antioksidan etkisi yüksek olan E vitamini içermektedir. Yapılan çalışmalara göre prostat kanserinden korumaktadır. Ayrıca birçok tedavi için olumlu etkilemektedir. Alzheimer gelişme riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda kanıtlanmıştır. Tam tahıllar için; buğday kepeği, yulaf kepeği, kepekli çavdar unu, tam buğday unu, esmer bulgur ve esmer pirinç ve kepekli makarna tercih edilebilmektedir.