Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Ana SayfaGenelYaz Ayları ve Beslenme

-

Yaz Ayları ve Beslenme

Yaz mevsimi ve sıcaklık artışı ile birlikte bedenimizde yaşadığımız birçok değişiklik ortaya çıkmaktadır. Sıcaklık artışı ile birlikte vücut ısısı normali değişerek artmakta ve metabolizma ise bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışarak değişmektedir. Metabolizma vücut sıcaklığını normal değerlerde tutabilmek adına terleme ile birlikte sıvı ve mineral kayıplarına sebep olmakta ve bu yüzden de vücudun sıvı ve mineral ihtiyacı artmaktadır. Oluşan bu sıvı ve mineral kayıpları uygun bir beslenme yoluyla giderilmeye çalışılmalıdır.

Dikkat Etmemiz Gerekiyor

Sıvı ihtiyacınız karşılanması konusu önemlidir. Su, varlığını bildiğimiz tüm içecekleri dahil ettiğimizde en çok tercih edilmesi gerekilen ve en iyi seçenektir. Bununla birlikte terleme ile kaybedilen elektrolitlerin yerine gelmesi açısından ayran veya maden suyu da ikinci tercih olabilir. Taze sıkılmış ve bekletilmeden içilen meyve suları da vitamin içeriği ve antioksidan yani vücudun bağışıklık sistemini destekleyici olmasından dolayı tüketilebilir. Çay, kahve gibi içecekler ise uzun vadede sıvı artırıcı etkiyi göstermektedir.

Beslenme konusunda vurgulanması gereken en önemli şey kahvaltıdır. Kahvaltı vücudumuz için en önemli öğündür ve yaz aylarında yaptığımız kahvaltıda; az yağlı peynirler, tuzsuz ya da az tuzlu ev yapımı zeytinler ve taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. Kafein içeren içecekler yerine de yarım yağlı süt, taze sıkılmış meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.

Yağda yapılan kızartmaların ve yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağı kullanılması, yemekleri pişirirken kızartmak ya da kavurmak yerine haşlama, buğulama, ızgara ve kendi suyu veya az miktarda su ile pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Vücudun yeterli miktarda vitamin, mineral almasını sağlamak ve vücut direncini artırmak adına, sebze ve meyve tüm çeşitlerinden yararlanılması önem taşımaktadır. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi gerekmektedir.

Kan şekeri konusuna geldiğimizde; kan şekerini hızlı düşüren ya da hızla yükselten besinler tercih edilmemelidir. Basit karbonhidrat olan şeker ve şeker içeren besinler yerine tam buğday ekmek, makarna, bulgur gibi lifli gıdaların tercih edilmesine özen gösterilmelidir.

Enerji oranı yüksek olan hamur işi ve hamur içerikli tatlılar yerine, sütlü tatlılar, meyveli tatlılar ya da dondurma gibi tatlıları tercih etmek gerekmektedir.

Sağlığın korunması adına daima yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek temel oluşturmaktadır. Bu sebeple beş besin grubu olarak belirlenen ve bunlardan elde ettiğimiz besinler, porsiyon kontrollü göz önünde bulundurularak alınmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

BENZER YAZILAR

Çocuklarda Yaşanan Kilo Sorunları

Çocuklar için aşırı kilo ciddi bir problem yaratmaktadır. Çocuklarda görülen obezite konusunda, ülkemizde eskiden çok daha iyi bir yerdeyken, “artan gelişmişlik seviyesi” ülkemizdeki çocukları...