Birçok hastalığın kaynağı olan stres, dış etkenlerinde sayesinde günlük hayatımızı kabusa çeviriyor. Ayrıca sadece ruhsal sorunlara yol açmakla kalmıyor, fiziksel olarakta bir çok açıdan sorun teşkil ediyor. Bunun en yaygın örneklerinden biri kilo sorunudur.
Vücutta var olan kortizol hormonu fiziksel veya ruhsal kaynaklı olması farketmeksizin, her iki koşulda da salgılanabiliyor. Buna ek olarak, stresin uzun süre devam etmesi sonucunda kortizol hormonun seviyeside bir o kadar da yükseliyor. Tüm bunların sonucunda ise metabolizma yavaşlamaya başlıyor. Bilim insanları tarafından sürdürülen bir çalışmada kronik yüksek kortizol salgılanması, bir çok sorunuda beraberinde getirdiği kanıtlanmıştır. Bunlara örnek verecek olursak, uyku problemleri, kadınsal hastalıklar(doğurganlık), hormonal bozukluklar ve kilo almaktır. Eğer kilo vermeyi aklınıza koymuşsanız, stresi göz ardı etmemelisiniz. Şimdi stresin diğer 4 negatif sonucunu ele alalım.
Stresin beraberinde getirdiği ve en yaygın olumsuz etkilerinden biridir aslında.Örnek verecek olursak, özellikle iki çiftin ilişkilerini sonlandırma sonucunda bi taraf kendini stres kaynaklı olarak yemeye adayabilir. Ayrıca bu tür ruhsal kaynaklı sorunlar bir çok kötü alışkanlığı da beraberinde getiriyor.Buna en iyi örnek ”fast food beslenme alışkanlığı”dır. Kolay hazırlanması, lezzetli olması, ucuz olması size ve cebinize cazip gelebilir ancak bir çok sorunuda beraberinde getirmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Önemli olan diğer bir nokta ise ”sağlıklı beslenme alışkanlığı”dır. Bir besin sağlıklı diye dozu kaçırmak doğru değildir. Her besin tüketilmesi gereken miktarda tüketildiği takdirde vücuda gereken vitamini veya minerali verebilir ayrıca sağlıklı diye bir besin çok tüketilmeye başlanırsa sağlıklı olan şey tam tersine sağlıksız olacaktır.Bu yüzden, diyetisyenlerin ilk önereceği şeylerden biri porsiyon küçültmektir.
2-SİNDİRİM PROBLEMLERİ
Stres kaynaklı diğer bir önemli sorun ise sindirim problemleridir.Halk arasındada yaygın olarak bilenen ishal, kabızlık ve gıdalara karşı oluşan farklı reaksiyonlardır.Bunların beraberinde de stresin gastrointestinal sistemdeki dokulara zarar vermesi sonucu meydana gelen iltihaplardır.Ek olarak sağlıksız besinlerin tüketilmesi sonucu sindirim problemlerini tetikler ve sadece sindirim problemleri tetiklememekle kalmayıp vücutdaki sebum üretimini arttırıp sivilce ve siyah nokta meydana gelmesini sağlar.Aslında bu vücudun kendini arındırmaya çalışması sonucu verdiği tepkidir.
Kilo alımını beraberinde getiren stres,sosyal hayatı da kötü bir şekilde etkiliyor.Sadece ruhsal olarak degil fiziksel olarak da etkileri saymakla bitmez. Örnek verecek olursak, aktif yaşamda spor yapılmasını etkiliyor bunun sonucunda hem bedenen hemde ruhsal olarak çöküntü yaşanabiliyor.Bir iş başvurusuna gidildiğinde dikkat edilen ilk hususlardan biri fiziksel görünüştür. Bireyin bedenine olan saygısı ,aslında kendisine değer verdiğini gösteren kanılardan biridir.Aslında bedeniniz bir noktada ruhunuzun yansıması haline geliyor.
Halk arasında sıkça duyulan cümlelerden biri ”gece bile karnım acıkıyor”olabilir.Bunun sebeplerinden bazıları şunlardır; aşırı yeme alışkanlığı, sağlıksız beslenme, öğün atlama, tiroid hastalıkları vs… Bu tür olumsuz davranışların ve hastalıkların sonucunda uyku kalitesi zedelenip, ruhsal sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.
Alışkanlıklar siz uyusanız bile aklınızın bir köşesinde yer edinmiştir ve bu yüzden gece yatmaya yakın yeme alışkanlığınız devreye girebilir özellikle öğün atladıysanızda bu sorun meydana gelebilir. Akşam ve gece tüketilen bir çok besinin vücut tarafından sindirilmesi zor olmakla beraber alınan besinin değerine görede yağa dönüşmesi meydana gelebilir ve kilo vermek için zor bir süreç sizi bekliyor olabilir.