Toplum tarafında yaygınca kullanılan ” en iyi ilaç kahkahadır” cümlesini bilmeyenimiz yoktur. Bizde sizin için kahkaha atmanın bilimsel olarak vücudumuza olan faydalarını araştırdık.
Kahkaha Yogası Hintli tıp doktoru Dr. Madan Kataria tarafından bulunan bir yöntemdir. Kahkaha egzersizleri ile yoga nefes tekniğinin (paranayama) birleşmesi sonucunda meydana gelen kahkaha yogası oldukça faydası bulunmaktadır. Bu da vücuda ve beyne daha fazla oksijen gitmesi sonucu kişinin kendini daha enerjik ve daha sağlıklı hissetmesine neden olmaktadır.
Herkes komiklik, mizah ya da şaka olmadan sebepsiz gülebilir. Kişi kahkahayı bir grup içinde fiziksel egzersizler olarak başlatabilir ve çevresiyle göz kontağı kurarak çocuksu oyunları sayesinde sürekli kahkahaya atmaya başlayabilir. Ayrıca bedenimiz gerçek ve gerçek olmayan kahkahayı ayırt etmemektedir.
Firmalar, kurumlar, okullar, hapishaneler, hastaneler, ana okulları, liseler, üniversiteler, huzur evleri, zihinsel ve fiziksel engelliler, kanser hastaları tedavi süreçlerinde kahkaha yogasını kullanmaktadırlar.
Gülmek negatif hisleri azaltıyor
Yapılan bir çalışmada, mizah odaklı kahkaha ve tehdit odaklı kahkaha arasında inceleme yapıldı. Araştırmacılar bir grup üniversite öğrencisine belli bir ara bekledikten sonra elektrik çarpması durumuyla karşı karşıya kalacaklarını söylediler. Deney grubundaki mizah grubu elektrik şoklarını beklerken bunun aksine yerine eğlendirici bir kaset dinlediler. Plasebo grubu komik olmayan bir kaset dinledi ve kontrol grubu hiçbir bir kaset dinlemedi. Mizah grubu, kaygılarında azalma ve en yüksek mizah duygusuna sahip olanların en düşük kaygıya sahip olduğunu bildirdi. Tüm bunlara ek olarak, kahkaha tedavisinin Parkinson hastalığı olanlarda ise anksiyeteyi iyileştirdiğini, hemşirelik öğrencilerinde anksiyete ve depresyonu azalttığını ve menopozdaki kadınlarda iyimserlik, özgüven duygusunu kazandırdığını ve depresyonun etkisini azaltığı bulundu.
Araştırmacılar, kalori yakımını kanıtlamak için 45 katılımcıdan oluşan bir grubu, iki gruba ayırdı. Bir grup için yaklaşık 10 dakika boyunca grup üyelerini güldürecek tarzda videolar izlettirdi. Diğer gruba ise komik olmayan, sıkıcı videolar izlettirdi. Her iki grup üyelerine enerji tüketimini ve kalp atış hızını ölçen bir ‘kalorimetre’ bağlandı. Bunun sonucunda ise 10 dakika boyunca komik videolar izleyen üyelerin, sıkıcı videolar izleyenlere oranla 10 kat daha fazla kalori kaybettiği görülmüştür.