Büyük bir çaba harcayarak ve motivasyon göstererek verdiğimiz kiloları geri almamak yani kilomuzu korumak çok önemlidir. Kilomuzu korumak adına buna uygun beslenme alışkanlıkları edinmeliyiz, diyet yaparken verdiğimiz motivasyonu hayatımıza tamamen adapte etmeliyiz.
Kilomuzu Nasıl Korumalıyız?
Kiloyu korumak, pek çok kişi için kilo vermekten daha zor olabilmektedir. Nedenlerine baktığımızda ise; gerçekçi olmayan ve ulaşılamaz hedefler belirlenmesi veya olumlu beslenme alışkanlıklarının devam etmemesi en önemlileri olarak sayılabilir.
Araştırmalara baktığımızda diyet yapan bireylerin yaklaşık %20’sinin sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi tamamladığını ve bu kilo veren bireylerin ise beş yıllık süreçte sadece %10’unun kilosunu korumayı başardığını gösteriyor.
Uzun bir süreçten sonra verilen kiloları tekrardan alma riski gerçekten ciddi bir kabus haline dönüşebilmektedir.
Diyet Sonrası Dönemde Yaşanılan Durumlar
Kilo vermeye çalışmak ciddi anlamda zor bir süreci içermektedir. Çünkü vücudumuz daima hangi kiloda olursa olsun almaya meyillidir fakat sıra kilo vermeye geldiğinde fazlasıyla zorlamaktadır. Vücudumuzda bu duruma anormal bir tepki vermektedir. Verdiği en önemli tepki ise metabolizmanın ciddi düzeyde yavaşlaması ve vücudun kısıtlandığını düşünmesidir. Bu düşünce de sonucunda vücudun harekete geçmesine sebep olmaktadır.
Diyet sonlandırıldığında vücut hafızası sıfırlanmaz, uzun süredir çabalarla yapılan diyetin etkileri vücutta birikmiştir ve onu değiştirmektedir. Bu arada yağ hücreleri de sadece boşalmış, malesef tamamen kaybolmamıştır. Diyet bitirildiği anda, diyet öncesindeki süreçte olduğu gibi ‘kötü’ beslenmeye başlanılırsa; kaybedilen kilolar hızla tekrar geri alınmaya çalışan yağ hücreleri kendisini doldurmaya çalışır.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak, yapılan diyetin başarısını daima aklımızdan çıkarmamalı ve rahatlamamalıyız. Araştırmalar diyeti sadece sınırlı süreli yapan ve ileriki hayatında kendisi için doğru beslenme alışkanlığını oluşturmayan bireylerin çoğunun tekrar kilo aldığı bildirilmektedir. Sonuç oalrak önemli olan kilo vermek değil, doğru beslenme alışkanlığı kazanmaktır.
Kalori Düzenlemesi Yapılmalı
Diyet sırasında alınması gereken kalori ortalama olarak, her zaman alınması gerekilen kalorinin %20-20’unu azaltmak önemlidir.
Diyet sonrası dönemde kalori arttırmak ile beraber bir miktar yağ alımı olduğunda bu duruma endişelenmemizi gerektirecek bir durum olmamaktadır. Bedenimiz sürece alışmaya çalıştığı için kafası karışarak, doğru kiloya ulaşmak adına kendini bulmaya çalışmaktadır. Bir süre boyunca kalori alımını arttırılan düzeyde tutulması ve vücudun mevcut duruma alışması beklenmelidir. Vücut bu duruma alıştıktan sonra ise yaklaşık olarak 1-1,5 kilo civarında alınan kilo kendiliğinden geri verilecektir.
Beslenme Düzenlemesi Yapmalı
Diyet esnasında uygulanan listeyi artık uygulamayacağımızı ve bunun artık yanlış olduğu gibi düşüncelerden kendimizi uzaklaştırıp, bazı değişiklikler yaparak hayatımıza adapte etmeye çalışmamız önemlidir. Yemeyi özlediğimiz bazı besinler varsa eğer bu besinleri de aşırıya kaçmadan tüketilebilir.
Bunların yanı sıra egzersiz yapmak da vücut sağlığı için önemlidir. Fakat egzersiz yapıldığı için istenilen her besini tüketmek gibi bir anlayış söz konusu olmamalıdır. Egzersiz yapıyorsanız ve istediğinizi de yiyorsanız eğer çok hızlı bir şekilde kilo alımı başlar. Bunun sebepleri ise; vücudun adaptasyon mekanizması olması ve spor yaparak az miktarda kalori yakılmasıdır.
Vücudun adaptasyon mekanizması ile vücut zorlu egzersizlere uzun vadede adapte olarak kalori harcama düzeyini minimuma indirmektedir. İkinci husus olan spor yaparak çok az kalori yakılması da ciddi efor sarfedilse bile örneğin 1 saat içerisinde ortalama 200-400 kalori yakılmaktadır.
Sonuç olarak, egzersiz yapmak ne kadar önemli olursa olsun, tekrar kilo almaktan korumaz. Kiloyu korumak adına, özellikle vücuttaki kas kütlesini artırmak öenmli bir yatırımdır.
Sonuç ve Öneri
Diyet yaparak kilo verdikten sonra tamamen bu durum sonlanmamaktadır. Bitiş çizgisi olarak hayatın sonlandığı anı ele almalı, bu çizgiye kadar kiloyu korumak adına yarışmak gerekmektedir. Bu süreçlerin tamamını doğru bir şekilde değerlendirmek ve doğru hareket etmek, sağlıklı kiloda kalma konusunda yardımcı olacaktır.
Ayrıntılı olarak incelediğimiz önerileri kısaca tekrar sıralayacak ve hatırlatacak olursak:
- Kilo verdikten sonra kalori alımını hızlı bir şekilde yükseltmeyin. Diyet bitişinden en az iki ay sonraya kadar diyetinizde almanız gereken kalorinin %10’unu kısılması gerekmektedir.
- Beslenme tarzınızı değiştirmeyin. Diyetin bitmesi sağlıklı bir biçimde beslenmeyeceğiniz anlamına gelmemektedir.
- Egzersize güvenmeyin. Egzersizlere güvenip aldığınız fazla kaloriler hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olabilecektir.
- Kaçamaklara arada izin verin. Diyetiniz bittiğine göre kaçamak yapabilirsiniz. Ama kaçamaklar sırasında kalori alımına mutlaka dikkat etmek gerekmektedir.