Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Ana SayfaDiyetBeslenmeNeden Su İçmeliyiz?

-

Neden Su İçmeliyiz?

Su, vücudumuzun hemen hemen dörtte üçünü oluşturur, sağlık ve vücut açısından oldukça faydalıdır. Her bireyin günlük olarak alması gereken su miktarı vardır. Bu miktarın altına düşüldüğü zaman bazı sağlık problemleri de beraberinde gelmektedir. Su tüketiminin önemli işlevi ise vücut toksinlerini kolaylıkla atarak böbrek sağlığını iyileştirir.

Sağlığımız İçin Su

Sağlıklı bir erkeğin vücut ağırlığının yüzde 60’ı, sağlıklı bir kadının ise vücut ağırlığının yüzde 50’si sudan oluşur. Bizler suyun sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu bilsekte düzenli su içme konusunda yetersiz kalabiliyoruz. Yetişkin bir insanın günde en az 8 bardak su içmesi gerekir. Bu miktar kişinin günlük aktivitesine, cinsiyetine ve ne kadar terlediğine bağlı olarak değişir.

Sağlıklı her insan gün içerisinde 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleriyle olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20’ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Kalan 2 litreyi de su içtiğimizde yerine koymuş oluruz. Her gün 1 bardak su ile güne başlamayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Çünkü kişilerin günlük olarak tüketmesi gereken miktar; vücut yapısına göre, terleme düzeyine ve yaptığı aktiviteye göre değişir. Bilimsel olarak belirlenmiş her gün ne kadar su tüketileceğine dair kabul edilmiş bir fikir birliği vardır. Bu fikir birliğine göre; erkekler için gün içerisinde tüketmesi gereken miktar 3 litre, kadınlar için ise 2 litredir.

Yeterli Miktarda Su İçmenin Faydaları

Su, yediğiniz besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sisteminin mükemmel bir şekilde çalışmasını sağlar.
Cilt hücrelerini tamir ederek, cildin esnekliğini arttırır. Bu da cildin daha parlak ve daha canlı görünmesiyle sonuçlanır. Aynı zamanda saçların daha yumuşak ve parlak görünmesine yardım eder.
Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen unutkanlık, dikkat problemi gibi beyin fonksiyonlarını düzenler.
Vücut ısısını dengeler ve kişilerde büyük sıkıntı veren ödemin atılmasına yardımcı olur.
Kan dolaşımınızı kolaylaştırarak daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Bağırsak sağlığını düzenler.
Metabolizmayı daha fazla çalıştırır. Böylece daha fazla kalori yakmış olursunuz.Ilık su, aynı zamanda vücuttaki yağların parçalanmasını sağlar.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler.
Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur.
Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.

Suyun Devamlılığı İçin Bilinçli Tüketmeliyiz

Su kaynaklarının yetersiz kalma ihtimaline karşı günümüzde birçok araştırmalar yapılmakta ve eğitim programları düzenlenmektedir. Su kaynaklarının devamlılığının sağlanması ve temiz bir gelecek için herkesin bu doğal ortamlarını kullanırken çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü su hayatta kalmamızı sağlar. Suyu bilinçli bir şekilde tüketmek önemlidir. Örneğin; meyve ve sebzeleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkarsak yılda ortalama 18 ton su tasarrufu sağlanabilmektedir. Diş fırçalarken, yüz yıkarken suyu akar vaziyette bırakmamak ise günde 6 litreye kadar tasarruf edilmesini sağlar.

Çay , Kahve Değil Su

Su tüketimi tek başına alındığı gibi; çay, kahve, süt, meyve suyu gibi alkol dışındaki içeceklerden sağlansa da, bu saydığımız ve saymadığımız hiçbir içecek suyun yerine geçmememektedir. Su kalori içermez ve asiditesi yoktur. Kafeinli içeceklerin fazla tüketilmesi çarpıntıya neden olurken bu içeceklerin beraberinde kullanılan fazla şeker de kilo alımına neden olur.

Vücut susuz kalıncaya kadar susama hissi ortaya çıkmaz. Ama susamadan önce su içmemiz çok önemlidir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar, susama hissini genç yetişkin bireylere göre daha az hissettikleri için, su içmeleri hatırlatılmalıdır. Su ihtiyacı sağlıklı kişilerde; yaşa, iklim koşullarına, tükettiği besinlere, yaptığı fiziksel aktiviteye göre değişim gösterir.

Fazla Su İçmek Zararlı Olabilir

Birçok şeyin fazla tüketilmesi zararlı olabildiği gibi suyun da fazla tüketimi zararlı olabilmektedir. Suyu fazla tükettiğimizde; su zehirlenmesi, aşırı terleme, hazımsızlık yapabilir; vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verebilir. Ayrıca aşırı su tüketimi böbrekleri yorabilir. Bu durum da beraberinde rahatsızlıklara yol açabilir.

Su İçmeyi Daha Eğlenceli Hale Getirebiliriz

Çalışma masamıza ya da evimizde göz önünde olan bir yere düzenli olarak güzel, renkli ve şık bardaklar, sürahiler koyabiliriz.

Ofis bilgisayarımıza veya cep telefonlarımıza su için hatırlatma programı kurabiliriz.

Çalıştığımız ofis ortamında ve evimizde belirlediğimiz noktalara su fotoğrafları ya da ‘Su iç’ yazılı notlar asabiliriz.

Gün içerisinde içtiğimiz suya üzüm, çilek, zencefil, tarçın, elma, limon, nane yaprağı gibi meyve ya da bitkiler ekleyerek daha lezzetli kılar ve daha çok tüketebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

BENZER YAZILAR

Çocuklarda Yaşanan Kilo Sorunları

Çocuklar için aşırı kilo ciddi bir problem yaratmaktadır. Çocuklarda görülen obezite konusunda, ülkemizde eskiden çok daha iyi bir yerdeyken, “artan gelişmişlik seviyesi” ülkemizdeki çocukları...

Yaz Ayları ve Beslenme