Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Sınırlı Kontenjan ile Hemen Ön Kayıt Yaptırın!

Ana SayfaDiyetBeslenmeSürekli Acıkmamızın Nedenleri

-

Sürekli Acıkmamızın Nedenleri

Vücudumuzda ve beynimizde hissettiğimiz açlık hissinin en belirgin nedeni bir sonraki öğünün saatine yaklaşıyor olmamız etkili olsa da bu hissin nedenleri birkaç farklı durumdan dolayı oluşmaktadır. Düzenli bir şekilde yemek yediğimiz halde kendimizi hala aç olarak hissediyorsak veya sık sık acıktığımızı hissediyorsak, vücudumuz ihtiyacının dışında daha fazla yiyebilmek için sinyaller vermektedir.

Beslenme şeklimiz veya yapılan diyet organik yiyecekler, tam tahıllar, yada gökkuşağının tüm renklerini kapsayacak meyve ve sebzeleri içermiyorsa açlığınızın sebebi bu durum olabilir. Çünkü vücudumuz tok hissetmek için vitamin, mineral, protein ve sağlıklı yağlara ihtiyaç duymaktadır.

Duygusal Açlık

Can sıkıntısı, stres, yalnızlık, öfke gibi sebeplerden dolayı midemiz dolu olsa bile nedensiz yere açlık hissetmek ve aşırı yemek yeme isteğinin oluşmasıyla birlikte yaşadığımız bu durum duygusal açlıktır.

Birçok kişi için yemek yemek duygusal bir faaliyet olarak kabul edilmektedir. Bazıları ise bunu stres, üzüntü, öfke ve sinirlilik durumlarına, kendi içerisinde cevap vermek amacıyla yapar. Yemek yediğimiz zaman başlangıçta bizlere bu duyguları yatıştırıyor gibi geldiği gözüksede, içimizin en derinlerinde çözümün bu olmadığını hepimiz çok iyi bilmekteyiz.

Duygusal açlığa sahip olduğunu düşünen biriyseniz, yeme dürtüsü oluştuğu zaman ne hissettiğinizin bir günlüğünü oluşturarak, duygularınız ve yemek yeme arasındaki bağlantının derinlerine inmenize yardımcı olmanız sizin için önemli olacaktır. Eğer kendi davranış biçimlerinizin farkına varırsanız, duygusal açlık gibi ataklar geldiğinde,fastfoodlar ya da abur cuburlara yönelmek yerine, stresinizi hafifletmek amacıyla meditasyon dersleri almak gibi asıl meselenin çözümüne yönelik adımlar atabilirsiniz.

Uyku Eksikliği

Uykusuzluk, psikiyatrik ve aynı zamanda medikal bir sorun olmakla birlikte sağlıksız uyku alışkanlığı, belirli maddeler ve çeşitli biyolojik faktörlerden etkilenerek ortaya çıkmaktadır. Aslen beynin bir uyku döngüsü ve uyanıklık döngüsü bulunmaktadır. Bir tanesi kapandığında diğeri açılır. Her ikisinin aynı zamanda çalışmaya başlamasıyla birlikte ise uykusuzluk ortaya çıkar.

Uyku eksikliğinin giderilebilmesi için yatağa yatmadan en az 6 saat öncesinde çay, kahve, sigara gibi alışkanlıkları durdurmak, akşam yemeklerini yağsız ve hafif geçirmek, günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, yemeklerden sonra şekerleme yapmadan uyuma ve uyanma saatinizi sabit tutmak, yatak odanızı sessiz ve karanlık tutmak, papatya vb. bitki çaylarını yemekten sonra tüketmek faydalı olabilmektedir.

Açlık atakları olmasının bir diğer sebebi ise yeterli uyku almamaktır. Yeterli miktarda uyku elde etmediğiniz zaman, vücut açlığı tetikleyen bir hormon olan ghrelin’i yüksek seviyelerde üretmeye başlar. Yüksek seviyelerde üretilmeye başlandığında ise uyku eksikliği aynı zamanda şekerli ve tuzlu atıştırmalıklara da yönelmek gibi yeme isteklerini harekete geçirmekle de bağlantılıdır.

Su Kaybı

Bazı bireyler açlık hissini susuzluk hissiyle karıştırarak hata yapar. Her gün en az 8 ila 10 bardak su içildiğinin farkında olmalısınız. Eğer ki daha az içtiyseniz bunu çoğaltmalısınız. Çünkü su kaybı yaşanılması, açlık hissinizin artmasına sebep olabilir. Su dışındaki içeceklerin ise su kaybını artırma eğilimi olmasından dolayı; gün içinde kahve, çay ve meyve suyu gibi içecekleri fazlaca tüketiyorsanız, daha fazla su içerek bu durumu düzeltmeye yönelik davranmalısınız.

Asitli İçecekler

Sürekli asitli içecek tüketiyorsanız, olması gereken en önemli şey onlardan bir an evvel uzaklaşmaktır, tüketme isteğini yok etmeye çalışmaktır. Asitli içeceklerde daha fazla yeme isteği oluşturmaya sebep olacak şekilde vücudun tokluk mekanizmasını olumsuz olarak etkileyen çeşitli maddeler yer alır. Buna bir örnek verecek olursak yüksek fruktoz miktarına sahip olan mısır şurubu diyebiliriz. Bunların yanı sıra aynı zamanda yüksek miktarda su kaybı yaşatan bir etkiye de sahiptir. Asitli içeceklerin diyet ya da şekersiz vb gibi olanları da hiçbir şekilde daha iyi bir çözüm değildir. Çünkü içerisinde bulunan yapay tatlandırıcılar da aynı şekilde açlık hissinin artmasına sebep olmaktadır.

Gluten İntoleransı

 

Glüten bir tür protein grubu olan; arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Bu tahılların kullanıldığı işlenmiş gıdalarda da bulunan glüten, insan vücudu tarafından sindirilmesi zor bir besindir.

Normal bir şekilde beslendiğinize rağmen yine de aniden açlık hisleriyle baş etmeye çalışıyorsanız bunun adı gluten hassasiyeti, hatta tanısı konmamış çölyak hastalığın sahip olabileceğinizin bir belirtisi olabilir. Glüten bazı bireylerde, besinlerin emilimini engelleyerek vücut fonksiyonlarının çalışması için ihtiyacı olanı alamamasına sebep olmaktadır. Açlık hisleri hatta ataklarının glüten hassasiyeti semptomlarıyla bağlantılı olabileceği de belgelenmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

BENZER YAZILAR

Çocuklarda Yaşanan Kilo Sorunları

Çocuklar için aşırı kilo ciddi bir problem yaratmaktadır. Çocuklarda görülen obezite konusunda, ülkemizde eskiden çok daha iyi bir yerdeyken, “artan gelişmişlik seviyesi” ülkemizdeki çocukları...

Yaz Ayları ve Beslenme