Fonksiyonel gıdalar; temel beslenmenin ötesinde vücudumuz için yararı olan, belirlenmiş bazı hastalıkların önlenmesinde ve hastalığa yakalanma riskinin azaltılmasında rol oynayan kısacası sağlığımıza bir fayda sağlayan gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Bu faydaları sağlayan bileşenler ise besinlerin içerisinde doğal olarak var olduğu gibi besinler işlenerek dışarıdan da eklenebilmektedir.
Nasıl Ortaya Çıktı?
Yararları Nelerdir?
Ulusal Gıda Birliği Konseyi’ne göre;
Beta-Karoten içeriğiyle havuç, kayısı, bal kabağı gibi meyve ve sebzeler hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Lutein içeriğiyle ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler makula dejenerayonu riskini azaltır.
Likopen içeriğiyle domates,greyfurt ve karpuz, prostat kanseri riskini azaltır.
Çözünmez lifiyle buğday kepeği, meme ve kolon kanseri riskini azaltır.
Beta-glukan içeriğiyle yulafın, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın yanında bazı kanserlere karşı koruyucu, LDL ve toplam kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Omega 3 yağ asidi içeriğiyle somon ve ton balığı gibi yağlı balıkların kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın yanı sıra zihinsel ve görsel işlevleri geliştirici etkisi vardır.
Antosiyanidin, flavonon ve flavon içeriğiyle sebze ve meyveler, serbest radikalleri etkisiz halegetirmede ve çeşitli kanser riskini azaltmada etkilidirler.